Jak správně topit v krbových kamnech

topit1

Aby vám krbová kamna dlouho a správně fungovala, musíte umět správně topit a přikládat. Mohlo by se zdát, že na tom přeci nemůže být nic složitého (a ono ve skutečnosti opravdu není), ale je dobré osvojit si některé zvyky, které vašim krbovým kamnům z dlouhodobého hlediska pouze prospějí. Pojďme se na ně podívat.

Nejdůležitější je první zatopení

topit2

Krbová kamna jsou již od výrobce natřena speciální barvou, která se musí nejprve teplem vytvrdit. Může se objevit namodralý kouř či zápach, ale nemějte obavy, je to přirozený proces. Důležité při zatápění obecně je používat tekuté či pevné podpalovače, nikoliv noviny, a suché, měkké dřevo, ideálně ze smrku či jedle, které můžete nasekat na menší kusy pro rychlejší podpálení. Nezapomeňte také otevřít všechny přívody vzduchu a kouřovou klapku.

Přikládání a udržování

topit3

Mnoha lidem se stává, že se do místnosti dostane v době přikládání mnoho kouře. Ve většině případů se však jedná pouze o nesprávné přikládání v nesprávnou dobu.

Pokud vám již v krbových kamnech krásně hoří, odolejte pokušení přikládat stále více a více dřeva. Do krbových kamen by se správně mělo přikládat až tehdy, je-li na dně pouze vrstva žhavých uhlíků, ne do ohně samotného.

Oproti zatápění je na přikládání vhodné spíše tvrdé dřevo, například z buku, jasanu nebo ovocných stromů. Tvrdé dřevo hoří pomaleji a zanechává více rozžhavených uhlíků. Nemáte-li tvrdé dřevo k dispozici, můžete použít i středně tvrdé dřevo například z kaštanu, břízy nebo lísky, případně využít i oblíbené dřevěné brikety.

Při přikládání do krbových kamen se ujistěte, že jsou otevřeny všechny přívody vzduchu včetně komínové klapky. Pootevřete na několik sekund dvířka, aby došlo k vyrovnání tlaku. Po cca 10 sekundách můžete dvířka zcela otevřít, přiložit a opět je zavřít. Nezapomeňte opět uzavřít klapky.

Jak vidíte, správně topit v krbových kamnech není nic složitého. Stačí myslet na dostatečný přívod vzduchu pomocí klapek, správné načasování a vhodné dřevo.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.