Čím topit v krbu

1

To je zdánlivě banální, ale ve skutečnosti dost zásadní a důležitá otázka. Jistě – dřevo, brikety, možná uhlí…to napadne asi každého, ale je třeba si uvědomit, že každý materiál má jiné vlastnosti a velmi záleží na jeho kvalitě a zpracování. Topení, čili spalování topiva není nic jiného, než chemická reakce, při které vzniká jednak teplo a jednak větší či menší „odpad - zplodiny a spaliny, které mají z dlouhodobého hlediska zásadní vliv na čistotu a kondici krbu.

 

Není nad kvalitní dřevo

 2

Dosud nejčastějším materiálem pro topení v krbu je dřevo ve formě polínek a špalků. Je relativně levné a poskytuje poměrně dobrou výhřevnost. Není ovšem dřevo jako dřevo. Důležitý je jeho původ, lépe řečeno tvrdost – s dubem, bukem nebo jabloní se vám bude topit mnohem lépe než například s lípou nebo smrkem. Ty jsou naopak vhodnější pro zatápění a rozdělávání ohně. Tak či tak, dřevo by mělo být řádně vyschlé a v každém případě bez chemického ošetření. Na topení starým nábytkem a rozštípanými paletami neznámého původu raději zapomeňte.

 

Snadné a výkonné

 3

Nejste-li s prostým dřevem spokojeni, nebo vás odrazují starosti s jeho sháněním, řezáním a uskladňováním, můžete vyzkoušet brikety. Ty jsou k dostání buďto jako čistě dřevěné nebo uhelné, úhledně zalisované praktické špalíčky, které poskytují minimálně stejně tak dobrou výhřevnost jako dobře vysušené tvrdé dřevo. I tady je ale třeba se pídit po kvalitě a pečlivě si prostudovat nejen složení briket, ale i způsob výroby – správná briketa by měla být lisovaná čistě za pomoci mechanického tlaku, bez přídavku chemických pojiv a lepidel.

 

Řiďte se doporučením

 4

Poslední možností, která teoreticky připadá v úvahu, je topení klasickým uhlím. Tato možnost už u moderních krbů a krbových vložek prakticky odpadá. Není příliš praktická, ekonomická, ani ekologická. Nehledě na to, že většina výrobců u svých krbů přímo definuje vhodné materiály k topení, což by měla být první informace, kterou bychom si měli nejpozději před prvním zatopením zjistit.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.