Jak udělat správnou termoizolaci krbu

TermoizolaceKrbu-H1

Máloco je u stavby krbu tak důležité, jako je správně provedená tepelná izolace. Nejen že nám dokážou při budoucím provozu ušetřit nemalé peníze, ale mnohdy také majetek, zdraví a třeba i život. Proč tedy izolovat a na co si dát pozor? To nejdůležitější shrneme v následujících řádcích.

Bezpečnost i úspora

TermoizolaceKrbu-H2.1

Problematice krbů s otevřeným a uzavíratelným ohništěm se věnuje Česká státní norma 734230, která mimo jiné pamatuje i na otázku termoizolace.  Stručně řečeno nám říká, že krbová vložka nesmí okolním konstrukcím předávat teplotu vyšší než 85 °C, v případě, že krbová vložka stojí na hořlavé podlaze jsou podmínky ještě přísnější. Dodržováním těchto parametrů se zbavujeme rizika popálení, poškození okolí krbové vložky, nebo dokonce rizika požáru.

Sekundárním faktorem je pak fakt, že správná termoizolace zamezí nežádoucím únikům tepla. Tím jednak ušetříme a jednak umožníme krbové vložce správnou funkci a podávat výkon, na který je dimenzovaná.

Izolace vzduchem a materiálem

TermoizolaceKrbu-H2.2

Nejčastější metodou pro dostatečnou izolaci je využití vzduchové mezery v kombinaci s deskami z tepelně izolačního materiálu. V praxi to znamená, že bezprostřední okolí krbové vložky je chráněno vzduchovou mezerou a zároveň také stavebním materiálem, který je aplikován přímo na stěny krbu. S tímto prostorem je třeba samozřejmě počítat už při výpočtu potřebného místa pro stavbu.

Chybou by také bylo spokojit se s izolací těla samotné krbové vložky, při termoizolaci nesmíme zapomínat také na kouřovod a komín, i tam můžou teploty dosahovat velmi vysokých a nebezpečných hodnot.

Volba materiálu je čistě na vás. Jedinou opravdu závaznou podmínkou je použití materiálu vyloženě určeného pro stavbu krbů, který je jednak bezpečný a také zdravotně nezávadný – při topení se z něj vlivem tepla neuvolňují zdraví nebezpečné částice.

A co z toho všeho vyplývá? Jedná se zde nejen o vaše peníze, ale i zdraví. Pomoc odborníků a profesionálních firem je zde na místě více než jinde.