Sporák na dřevo – vlastnosti a výhody

stove

Kromě klasických a dnes poměrně rozšířených krbů a krbových vložek existuje ještě jedna skupina prostředků na domácí topení, a to sporáky na tuhá paliva. Jak už jejich název sám napovídá, neslouží primárně pro vytápění prostoru a jako funkční dekorace, ale jejich primární účel je vaření a kuchtění všeho druhu.

Tři mouchy jednou ranou

stove1)

Elegantně tak můžete vyřešit otázku, jak si v kuchyni zatopit, připravit dobrý oběd a zároveň získat krásný interiérový doplněk. Toto řešení má tedy nesporné výhody – na chatě se obejdete bez elektřiny, u vaření vyprodukujete teplo, a i pokud zrovna nebudete vařit, můžete si ve sporáku zatopit jen tak a po vzoru našich předků si užít příslovečné teplo rodinného krbu. Provoz sporáku na dřevo tedy může být velice ekonomický a s pořizovací cenou se můžete dostat i pod deset tisíc, ačkoliv jsou pro náročnější uživatele na trhu kousky mnohonásobně dražší.

Na co si dát pozor

stt

I tato varianta může ovšem přinášet určitá úskalí, na které je třeba se připravit a dobře si rozmyslet, co vlastně od takového sporáku očekáváme. Většina z nich vám totiž neposlouží úplně dobře jako zdroj tepla pro celý dům. Zpravidla nejsou totiž konstruované a dimenzované primárně na vytápění. Budete-li se o to pokoušet, s vysokou pravděpodobností nedosáhnete kýženého výsledku a kamnům to také nebude dvakrát svědčit. Je tedy dobré mít ještě druhý, nezávislý zdroj tepla. Dále nezapomeňte na to, že i tento sporák potřebuje připojení na komín a je více než žádoucí si rozmyslet jeho umístění. Jelikož vám bude sloužit hlavně při vaření, určitě je dobré mít po ruce tekoucí vodu, dřez, nebo pracovní stůl.

Ideální řešení na chatu?

Pokud tedy hledáte řešení pro výbavu kuchyně na chatě nebo chalupě a nejde vám primárně o teplo pro celý dům, je sporák na dřevo krásným a chytrým řešením, který dodá vaší kuchyni ten správný vzhled a atmosféru.